// WORK   //ABOUT  // CONTACT

COZINESS VALLEY URBAN PARK

2020 / Competition / Murmansk, RUSSIA


Design : Selçuk Kişmir
Team : Fabric.a


masterplan / urban design / public / landscape
________________________________


EN 

Murmansk, with its extreme location and harsh climatic conditions, is a city that has been generously surrounded by nature and its challenges. The proposal aims to create a balanced co-existince between the nature and urban life. The approach is based on the idea of settling into the existing area by following traces and various natural characters that spread around, creating maximum connectivity and forming a sustainable habitat with regenarated indigenious fauna.

The overall organization is defined by two main routes as main circulation and accessibility elements. They connect different landscape and recreational characters to each other and to the city.

The Primary Loop settles at the lower edge of the peripheral topographic ridge and provides an uninterrupted walking and cycling route around the site. It becomes a continuous connector by defining a buffer zone around with intensified plantation. Thus, it provides protection from the wind and highway noise.

Urban Link connects two major roads by attaching to the corners of the site and defines main entry points for vehicle access from the city. It becomes the main promenade as an urban catalyst with a series of public spaces and attractions attached to it.

An inner forest area including inner paths inside the loop becomes a lush discovery zone hiding riverbanks, meadows and winter shelters.

The potential of the Varnichoe Lake to control the amount of water during a year and create a water-based ecological infrastructure that will retain and remediate the snow-water, seen as an important opportunity. The Lake with its streams is re-imagined as a scenic wetland formation by making water the active agent in regenerating a healthy ecosystem inside the project area. A pedestrian boardwalk with an observation tower allows visitors to experience the rich aquatic vegetation around.

The surrounding urban grid merges with the inner circulation via urban connectors and provides maximum accessibility to the park. Corners of the site become entrance plazas to collect and distribute the pedestrian flow related with the surrounding focuses.

Overall approach aims to transform the existing nature into a multi-layered eco-system harmonious with the extreme climate and changing seasonal characters.